IAP eMobility

Innovatie & Accelaratie Programma elektrische mobiliteit

Consumentenbond wil dat Netbeheerders stoppen met laadpalen

Consumentenbond: Netbeheerder, blijf weg van de laadpalenConsumentenbond en de VEMW willen dat netbeheerders stoppen met laadpalen. Dit zou de energierekening nodeloos opdrijven. 

De laatste jaren ontplooien Alliander, Stedin, Enexis en andere beheerders steeds meer activiteiten, zoals de aanleg van laadpalen voor elektrische auto’s en het geven van energie-advies. Dit tot ergernis van Consumentenbond en VEMW.

Netbeheerders moeten zich op hun kerntaak richten,” meent Hans Grünfeld, directeur van de VEMW.

Inmiddels bestaat al een derde van de energierekening uit netbeheerkosten.

Het toestaan van sexy, spannende diensten op het gebied van duurzaamheid drijft de energienota van burgers en bedrijven verder omhoog.

Subsidie

Volgens Consumentenbond en VEMW houdt de nieuwe wet netbeheerders onvoldoende kort en biedt die veel te veel ruimte voor uitzonderingen. De rendementen van netbeheerders liggen volgens de twee bezwaarmakers te hoog.

Met de €700 miljoen winst die netbeheerders jaarlijks maken worden allerlei verlieslatende activiteiten gesubsidieerd.

Netbeheerder Alliander, actief in o.a. Noord-Holland, Gelderland en Friesland, noemt het juist verstandig dat netbeheerders zich met de energietransitie bemoeien. ,,Als er nieuwe infrastructuur komt in de vorm van laadpalen of warmtenetten moeten die open, toegankelijk en betaalbaar voor iedereen zijn,” zegt Carlo van der Borgt. ,,Als je nu in Amsterdam een laadpaal nodig hebt, zit je meteen aan Nuon vast. Dat beperkt de concurrentie.”

Door netbeheerders die ruimte te laten blijven maatschappelijke kosten zo laag mogelijk, betoogt Alliander. ,,Dat heeft niks met commercie te maken.”

Politieke wensen

Volgens de VEMW is het probleem dat veel politici wel blij zijn met ondernemende netbeheerders. Sinds provincies hun belangen in energiebedrijven als Nuon en Essent hebben verkocht, is hun invloed afgenomen.

Directeur Grünfeld: ,,Zij zien netbeheerders als mooie manier om allerlei politieke wensen op het gebied van duurzaamheid gerealiseerd te krijgen.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *